5 sfaturi pentru amenajarea exterioara a unei gradini mici

5 sfaturi pentru amenajarea exterioara a unei gradini mici

Gradina, oriunde este pozitionata aceasta reprezinta un loc special de recreere, de meditatie si de repaus complet.

Gradina, oriunde este pozitionata aceasta reprezinta un loc special de recreere, de meditatie si de repaus complet. Este acel spatiu al casei care ne umple inima de bucurie si de pace interioara, fie ea mica sau mare, cu deschidere spre un obiectiv sau nu, este o adevarata placere sufleteasca.

De ce am ales sa vorbim despre gradinile mici? Deoarece acestea sunt foarte greu de amenajat din cauza spatiului insuficient de amenajare si de pozitionare a diferitelor mobiliere sau nu detin conditiile necesare pentru construirea unei placeri aparte (piscina, sauna, ciubar, etc.).

Amenajarea gradinii

Acest proces consta in imbinarea armonioasa a fiecarei piese in parte, fara a suprasolicita spatiul disponibil cu obiecte inutile care doar ne vor dezavantaja gradina. Gradina trebuie sa fie cat mai aerisita si sa de-a impresia unui loc spatios pentru a da dovada de bun gust, naturalete si simplitate, de aceea noi am venit cu 5 mici sfaturi care s-ar putea sa te ajute in alcatuirea unui loc perfect pentru tine si cei dragi.

In primul rand trebuie sa ai in vedere spatiul de care binedispui iar ulterior de amenajarea propriu zisa, analizand in detaliu fiecare colt al acesteia si realizandu-ti un mic plan initial sau o schema pentru a-ti pune fiecare gand in ordine si  idee punt la punct. In cazul in care gradina ta initial era un fel de depozit a diferitelor ustensile agricole si nu numai, ar fi util sa-ti reorganizezi materialul, iti va fi mult mai usor astfel.
Alege stilul pe care ai vrea sa-l interpretezi in amenajarea propriei tale gradini, precum: rustic, modern sau oriental. In functie de acestea poti incepe prin a-ti achizitiona diferite mobiliere de gradina, plante sau chiar pietricele ornamentale, asemanatoare cu piatra peretilor din exterior, pentru un aspect mai alegant si ingrijit.

Stilul rustic

Stilul rustic in amenajarea propriei gradini reprezinta una din alegerile cele mai simple si la indemana fiecaruia. Stilul sau bazandu-se pe mobiliere de gradina din lemn, ghivece pentru flori (cat mai antice si vechi), casute in copaci pentru animalute si diferite stagulete indicatoare (spre gratar, spre foisor, etc.).

Stilul modern

Acest stil este caracterizat de simplitate si rafinament. Stilul modern nu bine dispune de mobiliere pompoase sau amenajari extravagante. Totul trebuie sa fie simplu si cu gust, pot fi incluse detalii,precum: linii, frunze, scrise, mici felinare, etc. .

Stilul oriental

Stilul oriental trebuie sa ne dea impresia ca suntem in cu totul alta lume, in alte tari si orase. Trebuie sa ne decoram micul spatiu in asa fel incat sa includa plante specifice orientului, in mijlocul unei amenajari florale putem integra o fantana sau de ce nu, intre gardul viu, obiective „acvatice”. Totul trebuie sa dea nota de specialitate si o usoara extravaganta.

Opteaza pentru simplicitate. Fii creativ dar simplu. Ai mare grija la alegerea pavajului, a materialelor pe care vrei sa le combini si a plantelor, deoarece acestea necesita foarte multa atentie si grija. Pentru ingrijirea plantelor poti recurge la un sistem de irigare, setat pe diferite intervale de ore. Alege plante pe care le poti cultiva in sezonul estival cat si in cel in care gradele nu sunt atat de prietenoase. Intr-o gradina mica, alege sa plantezi plante mici si stufoase ci nu cele inalte, deoarece ocupa spatiu.
Poti amplasa o piscina. Da, poate pare imposibil dar daca apelezi la un specialist in desing exterior iti va da o mana de ajutor, iar cu siguranta piscinele inguste si adanci vor fi cele mai potrivite pentru amenajarea ta exterioara. Te poti bucura de o astfel de „creatie” chiar daca deti o gradini mica. Piscina reprezinta un loc de descarcare si de incarcare. Conturul piscinei poate fi ornat cu pietricele albe iar de jur imprejur puteti amenaja 1 sau 2 sezloage, dupa spatiu.
Nu uitati gazonul! Piesa de rezistenta este aceasta „patura” naturala. Alegeti un gazon natural, desi intretinerea lui va fi putin mai dificila, cu siguranta va veti bucura mai mult de el.

In concluzie, nu ezitati sa dati frau ideilor. Fiti creativi, visati la un stil cat mai potrivit gusturilor voastre si realizati-l conform acestora. Spatiul fie el cat de mic poate fi o zona placuta si relaxanta. Faceti din amenajarea voastra exterioara, o gradina placuta si un loc potrivit activitatilor in familie si nu numai.