Afla de ce ar trebui sa alegi un covor kilim pentru camera de zi

Afla de ce ar trebui sa alegi un covor kilim pentru camera de zi

Te-ai hotarat ca este timpul sa schimbi covorul si nu stii de unde sa incepi? De la stilul acestuia si pana la a se integra in decorul casei tale, alegerea covorului este la fel de importanta ca si alegerea mobilierului camerei.

In primul rand, ce inseamna „Kilim” si de unde provine termenul?

Cuvantul „Kilim” este de origine turca si se refera practic la un material textil fara gramada. Teancul este pur si simplu termenul de covor pentru a descrie suprafata covorului si cat de dens este acesta.

De exemplu, un covor marocan berber Beni Ourain are o gramada groasa – este un covor din lana pufos, gros si relativ greu. In timp ce un covor Kilim este plat si subtire.

Cum se fac covoarele Kilim?

Principala diferenta dintre un covor traditional Kilim si alte tipuri de covoare realizate manual este ca un Kilim este o tesatura plata (asa cum s-a atins mai sus).

Ce este o tesatura plata? Tesatura plata descrie un covor care este tesut pe un razboaie de tesut, mai degraba decat innodat (de mana, cate un nod).

Este creat prin interblocarea firelor de urzeala (verticale) si bataturi (orizontale). Deci, inca foarte mult realizat manual – dar cu o tehnica de tesut mai degraba decat o innodare.

Covoarele realizate manual, care au o gramada si, prin urmare, nu sunt tesaturi plate, sunt create prin innodarea unor fire individuale, de diferite culori, pe urzeala. Ele sunt apoi tinute impreuna prin apasarea stransa a bataturilor una pe cealalta.

Caracteristicile de design recunoscute ale unui covor Kilim

Covoarele Kilim sunt recunoscute prin designurile geometrice simple si indraznete. Acestea sunt uneori denumite textile „tesute cu fante”.

Acest lucru se datoreaza caracteristicii de design pe care o veti vedea daca priviti de aproape – mici fante verticale de-a lungul marginilor modelelor, intre diferitele zone de culoare/unde se intalnesc diferitele culori. Fantele sunt de dorit, deoarece evidentiaza formele geometrice si confera designului un efect „HD”.

Din ce material sunt fabricate kilimurile?

Marea majoritate a Kilim-urilor sunt realizate din 100% lana. In unele cazuri, urzeala va contine si bumbac. Lana este o alegere excelenta pentru covoare.

Este disponibil pe scara larga, rezistent la uzura, usor de manevrat, iar vopselele vegetale se adapteaza perfect. Astfel se pot insera culori vibrante in tesatura covorului in mod natural.

De ce costa Kilim-urile mai putin decat majoritatea celorlalte covoare realizate manual?

Exista o multime de factori diferiti care contribuie la costul unui covor lucrat manual. Principalul motiv pentru care covoarele Kilim au un cost mai mic, este din cauza timpului, efortului si priceperii necesare pentru realizarea lor.

Sunt de o calitate stralucitoare si frumos lucrate, dar datorita modului in care sunt realizate (impletite, asa cum s-a explicat mai sus) nu dureaza atat de mult ca covoarele innodate manual si nu necesita acelasi nivel de indemanare pentru a fi realizate precum am putea astepta de la alte covoare realizate manual precum cele marocane din lana.